Kandidatuur synagoge Antwerpen

09/22/2022Advies verlichting, Monumentverlichting, Lichtvisie

Spectrum diende voor een ontwerpwedstrijd een voorstel in voor het ontwerp, de projectbegeleiding en de uitvoering voor het aanstralen van de Hollandse Synagoge in de wijk Het Zuid in Antwerpen. Bij de aanvang van zo’n dossier werkt ons team een vooronderzoek uit over de geschiedenis en de vereisten van het pand.

De Hollandse Synagoge wordt zo genoemd omdat ze gebouwd werd door afstammelingen van Joodse immigranten uit het noorden van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het was de eerste grote synagoge in de stad Antwerpen.

De lichtvisie van Spectrum is opgebouwd uit verschillende lichtlagen om de verschillende onderdelen in de architectuur van het gebouw te laten spreken en een dieptewerking te creëren.

Er zijn 4 lagen in de architecturale opbouw:

  • De zachte basislichtlaag op het vooruitspringende poortgebouwtje met trappen als portaal en de torens met hoge glasramen.
  • Een dieptewerking in de hoefijzervormige elementen: het brede roosvenster en de toegangspoort.
  • De accentuering van bepaalde delen van de gevel zoals de tien geboden en de davidster.
  • Het zichtbaar maken van het monument op afstand door de minaretten en koepel te verlichten.

Aandacht voor een duurzaam ontwerp

In het ontwerp werd de ledtechniek toegepast. Dat zorgt niet alleen voor een lager opgenomen vermogen en laag verbruik, ledverlichting heeft ook een lange levensduur en het onderhoud is beperkt. Er werd, waar nodig, een armatuurtechniek voorzien met dimmogelijkheid. Hoe dieper in de nacht, hoe meer we het lichtniveau kunnen dimmen.

Een duurzaam lichtontwerp zet ook in op sociale aandachtspunten. De synagoge staat pal in een residentiële omgeving in de stad. Op basis van voorafgaand onderzoek werd er een plan uitgewerkt om het licht te dimmen of uit te schakelen tijdens de nachtelijke uren.

Spectrum Nederland

Midden Engweg 37a
3882 TS Putten
+31 341 35 90 00
info@spectrumadvies.nl

Spectrum België

+32 472 98 40 63